Energie - voor personen met een chronische ziekte of beperking

Sociaal tarief water

Vanaf 1 januari 2016 bedraagt de korting sociaal tarief 80% op het vastrecht en het verbruik voor zowel drinkwater als afvoer en zuivering van afvalwater.

 

Als de waterfactuur op jouw naam of die van een gezinslid staat én enkel het verbruik van het gezin waartoe jij behoort, wordt aangerekend (dus geen professioneel verbruik of verbruik van een ander gezin), dan verrekent Pidpa de korting sociaal tarief rechtstreeks via de factuur. Anders wordt een compensatie rechtstreeks aan het gezinshoofd uitbetaald.

Sociaal tarief gas en elektriciteit

Sommige personen en gezinnen hebben recht op een sterk verlaagde elektriciteit- en aardgasprijs. Die wordt de ‘sociale maximumprijs’ of het ‘sociaal tarief’ genoemd.

 

Het sociaal tarief wordt alleen toegekend aan personen die bepaalde uitkeringen of bepaalde tegemoetkomingen krijgen en is bij alle energieleveranciers in heel België hetzelfde. Het heeft dus geen zin om van leverancier te veranderen om het sociaal tarief te kunnen krijgen.

Gratis energiescan

Een energiescan is een snelle doorlichting van het energieverbruik van een gebouw. Voor bepaalde doelgroepen is zo'n energiescan gratis. Na een eenvoudige inspectie van het gebouw volgen tips om energie te besparen (bijvoorbeeld door te isoleren), tips over de verwarming, de verlichting of uw huishoudtoestellen.

Kortingsbon energiezuinige toestellen

‘Beschermde afnemers’ kunnen bij hun netbeheerder een kortingsbon van 150 euro aanvragen voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine of koelkast.

 

Elke beschermde afnemer heeft recht op 1 kortingsbon per jaar.

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now