Vrije tijd - voor personen met een beperking of chronische ziekte

In deze brochure vind je een overzicht van organisaties en adressen met een aangepaste vrijetijdsbesteding.

Financiële tussenkomsten door ziekenfondsen

Veel ziekenfondsen beschikken over een uitgebreid aanbod aan bijkomende terugbetalingen. Zo komen diverse ziekenfondsen tussen in de kosten van het lidgeld/deelnamegeld voor een sportclub, jeugdvereniging, sportkamp, bosklassen, speelpleinwerking, (eendaagse/meerdaagse) schooluitstappen, enzovoort. Vaak zijn er terugbetalingen voor volwassenen en kinderen voorzien.

Op de website van je ziekenfonds vind je meer informatie. Ook de medewerkers van je ziekenfonds kunnen je helpen uitpluizen welke terugbetalingen voor jou zinvol zijn en hoe je ze kan aanvragen. Soms zijn de terugbetalingen behoorlijk hoog, het loont dus zeker de moeite om dit na te kijken.

Vakantieparticipatie

Veel mensen die graag met vakantie zouden gaan, slagen daar om verschillende redenen niet of nauwelijks in. Ze ervaren allerlei drempels en hindernissen die het hun onmogelijk of moeilijk maken om vakantie te nemen. Toerisme Vlaanderen probeert die drempels zoveel mogelijk aan te pakken en op die manier vakantie mogelijk te maken voor iedereen.

Het vakantieaanbod vind je hier.

Meer informatie over het Netwerk Iedereen Verdient Vakantie vind je hier.

Vrijetijdspas of UiTPAS

Vrijetijdspas of UiTPAS

Verschillende gemeenten en steden werken met een vrijetijdspas of UiTPAS. Hiermee krijg je korting op activiteiten die door je lokaal bestuur worden georganiseerd.


Om te bekijken of jouw gemeente ook een vrijetijdspas heeft, neem je best contact op met het OCMW of Sociaal Huis van je gemeente. Zij kunnen je ook vertellen of je recht hebt op deze pas.

Voor de UiTPAS kan je terecht op de website van Cultuurnet.

Cultuurkorting 55+

Je bent 55 jaar of ouder? Dan heb je recht op een korting wanneer je deelneemt aan een culturele activiteit die via het Vlaams Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen financieel wordt ondersteund!

Socioculturele en sportieve participatie (via het OCMW)

Het OCMW van elke gemeente krijgt van de federale overheid een budget waarmee het de deelname aan sportieve of culturele activiteiten of manifestaties door kwetsbare inwoners kan stimuleren.

 

Iedere persoon die steun krijgt van het OCMW of van wie uit het sociale onderzoek blijkt dat hij of zij voldoet aan de voorwaarden om steun te krijgen (bijvoorbeeld administratieve tussenkomst, sociale hulp, financiële hulp enzovoort) kan een beroep doen op deze middelen.

Ga eens langs bij jouw OCMW om na te vragen of je hiervan gebruik kan maken.

Sociaal tarief telecom (internet, telefoon)

Het sociaal tarief is een korting op je rekening voor telefoon (zowel vaste telefoon als gsm) en internet.  Als je in aanmerking komt voor het sociaal tarief, betaal je minder voor de telefoonaansluiting, en heb je een lager abonnementsgeld en een lager gesprekstarief.

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now