Mobiliteit - voor personen met een beperking of chronische ziekte

Parkeerkaart voor personen met een handicap

Met een parkeerkaart voor personen met een handicap kan je parkeren op voorbehouden plaatsen. Dat kan zowel als chauffeur of als passagier. Zowel volwassenen als kinderen kunnen recht hebben op een parkeerkaart. De kaart is persoonlijk en mag niet gebruikt worden als je zelf niet in het voertuig zit. Je hebt recht op een parkeerkaart als:

  • je een blijvende invaliditeit hebt van 50% of meer (invaliditeit van de benen) of van 80% of meer (andere invaliditeit)

  • je oorlogsinvalide bent (burgerlijk of militair) met een invaliditeit van 50% of meer

  • je volledig verlamd bent aan de armen of beide armen werden geamputeerd

  • je gezondheidstoestand je zelfredzaamheid of je mobiliteit vermindert.

  • je toelating hebt van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds om een mobiliteitshulpmiddel aan te kopen dat vermeld staat in de lijst van mobiliteitshulpmiddelen.

Bus, tram, metro De Lijn - gratis abonnement voor personen met een handicap

Je hebt recht op een gratis abonnement bij De Lijn als je gedomicilieerd bent in het Vlaams Gewest én aan één van de drie gestelde voorwaarden voldoet. Als je in aanmerking komt, krijg je jouw abonnement automatisch thuis gestuurd.

Trein NMBS - korting voor wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming

Als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming in de terugbetaling van gezondheidszorg, kunnen jij, je partner en alle personen ten laste in je gezin aan halve prijs reizen met de trein in heel België.

 

Je moet je kortingskaart altijd kunnen voorleggen aan de treinbegeleider. Nog geen kaart? Hier vind je alle informatie om ze aan te vragen.

Gratis openbaar vervoer in België voor blinden en slechtzienden (De Lijn, NMBS, MIVB, TEC)

De nationale verminderingskaart op het openbaar vervoer voor blinden en slechtzienden is een kaart waarmee je gratis kunt reizen via De Lijn, de MIVB, de TEC en de NMBS. De kaart is persoonlijk: enkel jij mag de kaart  gebruiken.  Je hebt recht op een nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer als je blind of slechtziende bent, met een blijvende invaliditeit van minstens 90%.

Om de kaart aan te vragen, moet je een onlinevragenlijst invullen: dat kan je hier doen. Als je hulp nodig hebt om de aanvraag in te dienen, kan je hier raadplegen bij welke diensten je in jouw gemeente terechtkan.

Trein NMBS - gegarandeerde zitplaats

Als je het moeilijk hebt om te lopen of lang rechtop te staan, geeft de Voorrangskaart voor een zitplaats je garantie op een zitplaats op de trein. Je kan zo'n kaart aanvragen aan het loket met een aanvraagformulier en een doktersattest. Alle info en nodige documenten vind je hier.

Kaart voor gratis begeleider

Als je moet reizen met de hulp van een persoon of je hond, kan je begeleider met de kaart kosteloze begeleider gratis meereizen. Deze kaart is geldig voor het openbaar vervoer van De Lijn en NMBS.

Alle informatie om zo'n kaart aan te vragen, vind je hier.

Minder Mobielen Centrale

De Mindermobielencentrale is een dienstverlening aangeboden door de gemeente, het OCMW of een andere organisatie. Het doel is om mobiliteitsoplossingen te voorzien voor mensen met een laag inkomen en een beperkte mobiliteit. 

Als je gebruik wil maken van de Mindermobielencentrale moet je eerst lid worden. Voor een bedrag van 10 euro per jaar kan je telefonisch ritten aanvragen bij de centrale van de gemeente waar u bent ingeschreven. Daarnaast betaal je een onkostenvergoeding aan de chauffeur van gemiddeld 0,30 euro per gereden kilometer.

 

Je mag lid worden als je inkomen niet hoger is dan twee keer het leefloon en wanneer je geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer omwille van ziekte, ouderdom of handicap.

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now