Vrije tijd - voor personen met een beperkt inkomen

Financiële tussenkomsten door ziekenfondsen

Veel ziekenfondsen beschikken over een uitgebreid aanbod aan bijkomende terugbetalingen. Zo komen diverse ziekenfondsen tussen in de kosten van het lidgeld/deelnamegeld voor een sportclub, jeugdvereniging, sportkamp, bosklassen, speelpleinwerking, (eendaagse/meerdaagse) schooluitstappen, enzovoort. Vaak zijn er terugbetalingen voor volwassenen en kinderen voorzien.

Op de website van je ziekenfonds vind je meer informatie. Ook de medewerkers van je ziekenfonds kunnen je helpen uitpluizen welke terugbetalingen voor jou zinvol zijn en hoe je ze kan aanvragen. Soms zijn de terugbetalingen behoorlijk hoog, het loont dus zeker de moeite om dit na te kijken.

Vakantieparticipatie

Wie kansarm is of een laag inkomen heeft, krijgt via Steunpunt Vakantieparticipatie korting op de prijs van een vakantie of daguitstap.

 

Je kan een uitstap of vakantie boeken via een aangesloten sociale organisatie, een Rap op Stap-kantoor of via het Steunpunt Vakantieparticipatie zelf.

Fonds Vrijetijdsparticipatie

Het Fonds vrijetijdsparticipatie maakt de deelname aan culturele, jeugd- en sportactiviteiten betaalbaar voor mensen met een beperkt inkomen. Hiervoor geven ze tussenkomsten, in samenwerking met lokale sociale organisaties. Ze voorzien tussenkomsten voor de deelnameprijs, maar ook voor vervoerskosten, verzekering en kinderoppas.

Klik hier voor een overzicht van verenigingen die lid zijn van het Fonds Vrijetijdsparticipatie. Elke vereniging bepaalt zelf welke van hun leden recht hebben op een tussenkomst.

Vrijetijdspas of UiTPAS

Verschillende gemeenten en steden werken met een vrijetijdspas of UiTPAS. Hiermee krijg je korting op activiteiten die door je lokaal bestuur worden georganiseerd.


Om te bekijken of jouw gemeente ook een vrijetijdspas heeft, neem je best contact op met het OCMW of Sociaal Huis van je gemeente. Zij kunnen je ook vertellen of je recht hebt op deze pas.

Voor de UiTPAS kan je terecht op de website van Cultuurnet.

Socioculturele en sportieve participatie (via het OCMW)

Het OCMW van elke gemeente krijgt van de federale overheid een budget waarmee het de deelname aan sportieve of culturele activiteiten of manifestaties door kwetsbare inwoners kan stimuleren.

 

Iedere persoon die steun krijgt van het OCMW of van wie uit het sociale onderzoek blijkt dat hij of zij voldoet aan de voorwaarden om steun te krijgen (bijvoorbeeld administratieve tussenkomst, sociale hulp, financiële hulp enzovoort) kan een beroep doen op deze middelen.

Ga eens langs bij jouw OCMW om na te vragen of je hiervan gebruik kan maken.

Volwassenenonderwijs: vrijstelling inschrijvingsgeld

In het volwassenenonderwijs kan je  voor specifieke opleidingen en onder bepaalde voorwaarden een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van het inschrijvingsgeld krijgen.

Sociaal tarief telecom (internet, telefoon)

Het sociaal tarief is een korting op je rekening voor telefoon (zowel vaste telefoon als gsm) en internet.  Als je in aanmerking komt voor het sociaal tarief, betaal je minder voor de telefoonaansluiting, en heb je een lager abonnementsgeld en een lager gesprekstarief.

Cultuurkorting 55+

Je bent 55 jaar of ouder? Dan heb je recht op een korting wanneer je deelneemt aan een culturele activiteit die via het Vlaams Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen financieel wordt ondersteund!

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now