Vrije tijd - voor gezinnen met kinderen

Financiële tussenkomsten door de ziekenfondsen

Veel ziekenfondsen beschikken over een uitgebreid aanbod aan bijkomende terugbetalingen. Zo komen diverse ziekenfondsen tussen in de kosten van het lidgeld/deelnamegeld voor een sportclub, jeugdvereniging, sportkamp, bosklassen, speelpleinwerking, (eendaagse/meerdaagse) schooluitstappen, enzovoort. Vaak zijn er terugbetalingen voor volwassenen en kinderen voorzien.

Op de website van je ziekenfonds vind je meer informatie. Ook de medewerkers van je ziekenfonds kunnen je helpen uitpluizen welke terugbetalingen voor jou zinvol zijn en hoe je ze kan aanvragen. Soms zijn de terugbetalingen behoorlijk hoog, het loont dus zeker de moeite om dit na te kijken.

Financiële tussenkomsten voor vrije tijd (door OCMW's)

Veel OCMW's geven financiële tussenkomsten zodat kinderen en jongeren uit financieel kwetsbare gezinnen kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten en schooluitstappen. Maak daarvoor een afspraak bij het OCMW van de gemeente waar je woont om te horen welke mogelijkheden er zijn.

Via onderstaande link kan je de contactinformatie van jouw OCMW opzoeken.

Vrijetijdspas of UiTPAS

Verschillende gemeenten en steden werken met een vrijetijdspas of UiTPAS. Hiermee krijg je korting op activiteiten die door je lokaal bestuur worden georganiseerd.


Om te bekijken of jouw gemeente ook een vrijetijdspas heeft, neem je best contact op met het OCMW of Sociaal Huis van je gemeente. Zij kunnen je ook vertellen of je recht hebt op deze pas.

Voor de UiTPAS kan je terecht op de website van Cultuurnet.

Fonds Vrijetijdsparticipatie

Het Fonds vrijetijdsparticipatie maakt de deelname aan culturele, jeugd- en sportactiviteiten betaalbaar voor mensen met een beperkt inkomen. Hiervoor geven ze tussenkomsten, in samenwerking met lokale sociale organisaties. Ze voorzien tussenkomsten voor de deelnameprijs, maar ook voor vervoerskosten, verzekering en kinderoppas.

Klik hier voor een overzicht van verenigingen die lid zijn van het Fonds Vrijetijdsparticipatie. Elke vereniging bepaalt zelf welke van hun leden recht hebben op een tussenkomst.

Open Kampen (Scouts en Gidsen Vlaanderen)

Open Kampen zijn scoutskampen voor kinderen uit kansarme gezinnen, kinderen die verblijven in instellingen, asielzoekers, … die niet zijn aangesloten bij een jeugdbeweging. Ze worden georganiseerd per gouw (regio).

Hier kan je een overzicht vinden van alle Open Kampen per regio.

BIZON - vakantieactiviteiten voor jongeren

BIZON is een jeugdorganisatie die als doel heeft om vakantieactiviteiten te organiseren voor kinderen en jongeren van 7 tot 21 jaar in een maatschappelijk kwetsbare situatie uit Vlaanderen en Brussel.

 

BIZON wil het sociaal isolement waarin deze kinderen en jongeren kunnen terechtkomen, verminderen en hen de mogelijkheid bieden om zich te ontspannen.

Rode Kruis - vakantiekampen

Het Rode Kruis organiseert in de zomermaanden vakantiekampen in Vlaanderen en Nederland voor kinderen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen.

Ouders betalen een bijdrage van 35 euro per kamp per kind.  Als dat niet lukt, springt het OCMW, een sociale organisatie of een Rode Kruisafdeling bij.

Please reload

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now